Rólunk

Kép
A KórházSuli az a hely, ahol a tanulásnak és a közösségnek gyógyító ereje van. Magyarországon szeptemberben több ezer gyerek nem tudja elkezdeni a tanévet súlyos betegsége miatt. Pedig az iskola a közösség, a tudás, a barátságok helyszíne. A betegség az élet másik oldala, a fájdalom, a félelem, az elveszni látszó célok és az elszigetelődés. A KórházSuliban önkéntes középiskolások és egyetemisták szegődnek társul beteg társaik mellé, és egy személyre szabott, egyedi oktatási rendszerben házitanítójukká válnak   a gyógyulás akár évekig is eltartó időszakára. A közös tanulás örömével visznek újra célokat, aktivitást és társaságot az egyhangú mindennapokba. Ők maguk pedig komoly személyiségfejlődésen mennek keresztül mindeközben. Évente általában 150-200 diákkal tanulunk, 250 önkéntest képzünk, koordinálunk.   A tanulás mellett közösségi programokkal igyekszünk összekapcsolni programunk szereplőit. Táborozunk, közösen alkotunk és találkozókat szervezünk. „Olyan k

Másképp Kiállítás - 2020

Eljött idén is ez az időszak, a KórházSuli kiállításának pályázati időszaka. Jómagam már évek óta követhetem az izgalmat és a várakozást, ami ilyenkor a hatalmába kerít mindannyiunkat. De mit is jelent az, hogy mi, mint szervezet kiállítást szervezünk?
Az alapötlet a következő. Adott egy rakás kreatív és tehetséges fiatal, mind segítő, mind segített oldalról, akik együtt dolgoznak a félév során, és akik a határtalan fantáziájukat felhasználva alkothatnak együtt vagy akár külön. Rajzolhatnak, festhetnek, fényképezhetnek, maszatolhatnak, ragaszthatnak, és valami olyat hozhatnak létre, ami kivételes és különleges, pont, mint a KórházSuli maga.







Így 2015 óta minden évben megadunk a programban résztvevőknek egy szót, mely mentén szabadra engedhetik a képzeletüket, együttműködve vagy egyedül kalandozhatnak az alkotásban, mely maga is gyógyító erővel bír. Eddigi témáink közé tartozott a Fény, Én, Tér, Idő és Kapcsolat.
Rendes kerékvágásban ez úgy zajlana, hogy meghirdetnénk a témát, amire beérkeznének a csodás, színes alkotások a srácoktól. Az Eötvös Gimnázium KórházSuli „kommandója” minden művet keretbe tenne, befotóznánk ezeket, hogy később katalógus formában közzé tehessük. Ezután régebben magában az Eötvösben vagy épp a Fuga Gallériában csapnánk egy hatalmas bulit, akarom mondani megnyitót. Itt hallhatnánk arról mi történt velünk, mint szervezettel az utóbbi egy évben, mennyit nőttünk, fejlődtünk, milyen fényes céljaink vannak, szólna a zene és a gyerekzsivaj. De, ami a legfontosabb megnézhetnénk a sok csodás elme művészkedésének eredményét és gyönyörködhetnénk abban, mit hoztak ki ők a mi tág témáinkból, hova vezették őket az egyszerű kis címszavaink.


Azonban idén tavasszal semmi sem megy a rendes kerékvágás szerint. Idén minden egy kicsit „Másképp” van. Pont ezért lett ez a címünk, hiszen ebben a pár hónapban mi is tanulunk magunkról és másokról, miközben a küldetésünket, a segítést próbáljuk továbbra is a lehető legmagasabb szinten teljesíteni. Így idén nem csak gyógyuló fiatalok és az ő középiskolás és egyetemista segítőik, hanem egészségügyi dolgozók gyerekei is bekerültek a programunkba, és őket is meleg szívvel hívjuk egy kis alkotásra. Mert alkotni jó, mert alkotni gyógyít és mert alkotni felemelő érzés, ami tökéletes kis fénycsóva lehet a mostani olykor keservesen ugyanolyan mindennapjainkba


Idén várjuk ugyanúgy a kézzel készített képeket, de a helyzetre való tekintettel a digitális eszközzel készített alkotások is bekerültek a repertoárunkba. Ebben az évben a személyes megnyitó, a zene, a nevetés, a beszélgetés, a közös képnézegetés az online térbe vándorol, ugyanis a pályázatra beérkezett kis csodákat online lehet majd megtekinteni.

Reméljük Te is kedvet kaptál az alkotáshoz, vagy ha nem is, majd bekukkantasz a kiállításunkra, egy kicsit „Másképp”!

A kiállítás részleteiről pedig itt olvashatsz: https://korhazsuli.com/korhazsuli-maskepp-kiallitas/?fbclid=IwAR0ew4sIoqL3FEelEGK-A5gV_qjJCD3mn2rJqLEolFiJ_iGpNXr9S7VItGg