Rólunk

Kép
A KórházSuli az a hely, ahol a tanulásnak és a közösségnek gyógyító ereje van. Magyarországon szeptemberben több ezer gyerek nem tudja elkezdeni a tanévet súlyos betegsége miatt. Pedig az iskola a közösség, a tudás, a barátságok helyszíne. A betegség az élet másik oldala, a fájdalom, a félelem, az elveszni látszó célok és az elszigetelődés. A KórházSuliban önkéntes középiskolások és egyetemisták szegődnek társul beteg társaik mellé, és egy személyre szabott, egyedi oktatási rendszerben házitanítójukká válnak   a gyógyulás akár évekig is eltartó időszakára. A közös tanulás örömével visznek újra célokat, aktivitást és társaságot az egyhangú mindennapokba. Ők maguk pedig komoly személyiségfejlődésen mennek keresztül mindeközben. Évente általában 150-200 diákkal tanulunk, 250 önkéntest képzünk, koordinálunk.   A tanulás mellett közösségi programokkal igyekszünk összekapcsolni programunk szereplőit. Táborozunk, közösen alkotunk és találkozókat szervezünk. „Olyan k

Nonline Napló (október 24-31.)

Érdekes őszi szünetünk volt idén, hiszen a KórházSuli kilométergyűjtése és az Eötvös gimiben évek óta megszervezett Nonline esemény határozta meg, mivel töltjük el ezt az egy hetet. Tartalmas és tanulságos volt, amit nehéz szavakba önteni, így inkább naplót vezettem róla. Az élményeim pedig a Facebookon megjelenő képek alapján sok más résztvevőével egybevágnak.

október 24. 0:32

Még ébren vagyok, és most jutott eszembe, hogy kezdődik a Nonline hét. Kirándulni kell, és kevesebbet bámulni a különböző képernyőket. Legalábbis dióhéjban így fogalmaztam meg magamban. Őszintén szólva vártam már, kell ez a digitális detox, de belső motivációm igazán sosincs, hogy magamtól csináljam. Nem baj, most itt az alkalom. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy ilyen vírussal terhelt helyzetben, mikor minden az online térben zajlik, nem lehet csak úgy eldobni a telefont/laptopot/tévét. Felállítottam a saját szabályaimat: az online teret csak kommunikációra és munkára, tanulásra fogom használni; tévét egyáltalán nem nézek; a közösségi médiát megpróbálom kiirtani az életemből.

Első lépésként most letörlöm a Facebook applikációt a telefonomról. Azért nem húzok be semmit a helyére a kezdőképernyőn, valószínűleg visszatelepítem majd egy hét múlva.

október 24. 14:30

Számítottam rá, hogy nem lesz nehéz dolgom, hiszen a mai napra jó előre meg volt szervezve egy séta a Budai Várban. És azért kirándulás közben van jobb dolga az embernek, mint hogy a social mediákon lógjon. Mégis most, hogy van egy óra ebédszünet, és kicsit egyedül maradtam, újra és újra a telefonom venném elő, hiszen az a megszokott pótcselekvés. Újra és újra rájövök, hogy hiába nyomok megszokott mozdulattal a telefon képernyőjén bal-középre, nincs ott az a bizonyos alkalmazás, amit keresek. Ellenben bőven van időm ebéd közben arra figyelni, hogy kihúzzam magam, és körbenézzek a Szentháromság téren. Mert hiába vagyok törzsgyökeres pesti, ez a látvány még mindig lenyűgöz.

október 25. 21:42

Továbbra is könnyű dolgom van, hiszen ha őszi szünet, akkor családlátogatás vidéken. (Egy-egy rövid beszélgetést még Covid idején is megenged magának az ember…) És a ritkán látott nagyszülőknél, unkatesóknál mégsem a telefonján szokott lógni az ember. Viszont így este, mikor már az egész család visszavonult és lefekvéshez készülődik, mégiscsak elővenném a telefont. Játszanék, böngészném a hírfolyamot, irigykednék az ismerősök képeire, olvasnám a szemetebbnél szemetebb cikkeket, videókat néznék… Vagy a tévét kapcsolnám be, és bámulnám az agyatlan esti műsorokat… Hát ezt most nem lehet. És ennél sokkal-sokkal jobban is esik egy könyv olvasása közben elálmosodni, letenni a könyvet az éjjeliszekrényre, lekapcsolni a lámpát, és kipihenni egy tartalmas napot.

október 26. 14:03

Hiába őszi szünet, a hétfő délelőtt sokszor így is feladatokkal terhelt. Viszont nem meglepő módon sokkal hatékonyabb az ember, és hamarabb túl van a feladatain, ha közben nem vonják el a figyelmét folyamatosan az érkező értesítések vagy a tévé zaja. Nagy közhely, sokan kikutatták már, mégis meghatározó élmény személyesen megtapasztalni, hogy a multitasking a tévhittel ellentétben mennyire nem hatékony munkamódszer. Kimarad a halogatás, a „csak még egy videó”, igazán fókuszálok, és így jóval több idő marad az igazán fontos dolgokra, például egy sétára vagy kirándulásra az őszi erdőben.

október 27. 18:27

Már tegnap is szóba jött, hogy a feladatok hatékony elvégzésével mennyivel több idő jut az igazán fontos és élvezetes dolgokra. De nem csak a feladatok veszik el az időt a fontos dolgoktól. Egy tartalmas nap után este a család leggyakrabban beletemetkezik a mobilba/laptopba/tévéműsorba. De ha legalább egyvalaki, mint nálunk én, a Nonline hét közepén van, akkor egy kellemes társasozás is kisülhet az estéből. És az ilyen közös kikapcsolódás sokkal pihentetőbb, mint órákon át értelmetlenül böngészni a neten.

október 28. 19:40

Otthon persze mindig nehezebb dolga van az embernek a digitális detoxszal. Ha nincs program, ha a napok kevésbé meghatározottak, és nekünk kellene tartalmassá tennünk őket, mindig hamarabb elfeledkezünk magunkról. Mert amúgy a világ legtermészetesebb dolga, hogy vacsora közben megnézünk egy részt a kedvenc sorozatunkból. Pedig ezt most – a saját szabályaim szerint nem szabadott volna. De egy kis csalás végül is minden diétába belefér.

október 29. 15:14

Való igaz, hogy az online világ megkönnyíti a kommunikációt, könnyen „találkozhatunk” távol élő rokonainkkal, barátainkkal. De a személyes találkozásnak mégis megvan a maga varázsa, egy Nonline hét pedig rendesen fel tud rázni a fotel kényelméből, és rákényszeríteni személyes találkozókra. Viszont nekem mindig van ezekben valami kínos – hova menjünk, mit csináljunk – különösen így Covid idején, mikor nem szívesen ül be az ember csak úgy kávézókba. Szerencsére a szabadtéri programokhoz még nincs túl hideg, és amúgy is gyűjtöm a kilométereket a KórházSulinak, így egy közös biciklizés szuper választásnak bizonyult. Az sem utolsó szempont, hogy „egy kicsi mozgás mindenkinek kell…”, hajlamos vagyok a sok feladat közepette a szó szerinti otthon ülést választani.

október 30. 16:22

Otthon ülve könnyű egész nap az online térben barangolni. Sőt gyakran közös programnak is valami onlinet választok, hiszen olyan kényelmes így ősszel összebújni a kanapén és megnézni egy filmet. Nincs is ezzel semmi baj, de tavaszra már unalmassá válhat a sok ilyen este. Mivel most rá vagyok kényszerítve, hogy nonline programokat keressek, és amúgy is pörög a kilométergyűtés, a délutáni-esti kirándulás nagy ötletnek tűnt. Mindig elfelejtem, hogy nem vagyok cukorból, egy kis eső és sár nem árt meg, és elég a budai hegyekig menni, hiszen a közvetlen környezetünkben is sok a felfedeznivaló.

október 31. 17:19

Ma véget ért a Nonline és a kilométergyűjtés. Mi történt összességében ezen a héten? Sokat pihentem. Találkoztam réglátott ismerősökkel. Tartalmas programokat szerveztem, bicikliztem, kirándultam, új helyeket fedeztem fel. Hatékonyabban végeztem el a feladataimat. És így több időm maradt tartalmas énidőkre: olvasni, mozogni, alkotni, vagy csak gondolkodni. (Ahogy látszik, ma már kora este hozzájutottam, hogy megírjam ezt a bejegyzést, míg egy hete a hajnalig tartó facebookozás közben jutott eszembe, hogy kezdődik a Nonline hét.)

Mi a tanulság? Jobban érzem most magam, már többször próbálkoztam vele, és mindig megbizonyosodom róla – szükség van digitális detoxra. Ugyanakkor ma már annyira beépült az életünkbe az online világ, hogy furcsa lenne megvonni magunktól az előnyeit. A fontos az, hogy megkülönböztessük a pozitív és negatív oldalt. Jó érzés például megnézni egy filmet, de órákon át értelmetlen műsorokat bámulni inkább fárasztó. Fontos, hogy online felvehessük a kapcsolatot ismerőseinkkel, és a hírfolyamról szerzett információk is hiányozhatnak. De mindemellett időt kell hagyni a nonline dolgokra: a mozgásra, az olvasásra, a személyes együttlétre. Mindent egybevetve nem törlöm a felhasználómat a közösségi médiából, sőt, most végig fogom nézni mind a 20+ értesítésemet, ami a héten felhalmozódott. De mostantól tudatosabban szeretném használni az online világot, hogy több idő maradjon a nonline világ örömeire, a jó könyvekre, a társasjátékra, a barátokra és a mozgásra. Épp ezért egy darabig még biztos nem telepítem vissza a Facebook alkalmazást. És ha később mégis elgyengülnék, remélem, újra felráz majd egy kilométergyűjtéssel egybekötött Nonline.