Rólunk

Kép
A KórházSuli az a hely, ahol a tanulásnak és a közösségnek gyógyító ereje van. Magyarországon szeptemberben több ezer gyerek nem tudja elkezdeni a tanévet súlyos betegsége miatt. Pedig az iskola a közösség, a tudás, a barátságok helyszíne. A betegség az élet másik oldala, a fájdalom, a félelem, az elveszni látszó célok és az elszigetelődés. A KórházSuliban önkéntes középiskolások és egyetemisták szegődnek társul beteg társaik mellé, és egy személyre szabott, egyedi oktatási rendszerben házitanítójukká válnak   a gyógyulás akár évekig is eltartó időszakára. A közös tanulás örömével visznek újra célokat, aktivitást és társaságot az egyhangú mindennapokba. Ők maguk pedig komoly személyiségfejlődésen mennek keresztül mindeközben. Évente általában 150-200 diákkal tanulunk, 250 önkéntest képzünk, koordinálunk.   A tanulás mellett közösségi programokkal igyekszünk összekapcsolni programunk szereplőit. Táborozunk, közösen alkotunk és találkozókat szervezünk. „Olyan k

Szeresd azt, amit csinálsz!

Karácsony előtt épp egy héttel került sor a KórházSuli Mentorklub program legutóbbi eseményére. Gazsi Zoltán, az Eisberg Kft. ügyvezető igazgatójának előadását hallgathattuk meg – ő az újonnan megismert “Mentorok Mentora”. 

Egy középiskolás gondolatai

Az eddigi kettő "Mentorok Mentora" beszélgetés egyértelműen felülmúlta az elképzeléseimet.  Az előadók rendkívül nyitottak voltak felénk. Kíváncsian hallgattuk tapasztalataikat, élettörténetüket, példájukkal motiválni tudnak minket, s közben hasznos életvezetési tanácsokra is lelhetünk. 

Saját meglátásaik szerint is sajátságosak ezek a beszélgetések, hiszen az előadók maguk is egy egészen új helyzetbe kerülnek.

A Gazsi Zoltánnal való beszélgetés rendkívül bennfentes volt és személyes hangulatban telt el. Zoltán rendkívül őszintén beavatott minket a magánéletébe. Nekem még nem volt szerencsém ilyen beszélgetésben részt venni a Mentorklub eseményei előtt, éppen ezért ezt az újszerű és különleges, közvetlen hangulatot nagyon motiválónak találtam. Zoltán, noha a saját életéről mesélt nekünk, mindig kereste a kapcsolódási pontokat a „közönséggel”. Ez biztosan nagy kihívás, hiszen a Mentorklub tagjai közt vannak középiskolások, egyetemisták, a beszélgetésen voltak üzleti partnerek és felnőtt szervezők is. Mégis sikerült megtalálnia a hangot minden korosztállyal, és sikerült mindenki számára értékes gondolatokat átadni.

A beszélgetésben központi szerepet kapott a munka és az egyén kapcsolata. Zoltán kiemelte, hogy milyen fontos az, hogy szenvedéllyel végezzük a munkánkat és mesélt a kiégésről is. Azt tanácsolta, hogy szánjunk elég időt a pihenésre, töltődésre, magunkra is. Nagyon érdekes volt nekem, hogy milyen fontos neki a társadalmi felelősségvállalás, és milyen nagy hangsúlyt fektet az emberi kapcsolatokra a munkahelyen. Elmondta, hogy ennek fontosságára a magánélete eseményei világítottak rá.  

Szerinte a szenvedély és az egészséges társas kapcsolatok és mindenképpen pozitív hatással vannak a munkára. Zoltán sikeres üzletembernek tekinti magát és optimistán néz a jövő felé, több magánéleti és üzleti nehézséget, küzdelmet tudhat a háta mögött, amikről ő úgy gondolja, hogy ezek mind a személyes fejlődését segítették elő.

Végső üzenetként egy olyan általános igazságra hívta fel a figyelmünket, amit sokszor hajlamosak az emberek „lenézni” és semmibe venni, ez a következő: Szeresd azt, amit csinálsz! Akkor lehet „boldog” az életünk, ha a munka (vagy tanulmányok) és a magánélet összhangban állnak egymással és támogatják egymást; az olyan állások, pályák és tanulmányok segíthetnek a személyes fejlődésben, amiket élvezünk és szeretünk csinálni.

Pályaválasztás előtt álló középiskolásként rendkívül hasznos gondolatokat „vihettem el” magammal.


Egy egyetemista gondolatai

A novemberi eseményhez hasonlóan most is azt tapasztaltam, hogy az előadó végtelen nyitottsággal, jóindulattal fordult felénk. Zoli nemcsak a vállalkozásáról mesélt, hanem személyes válságait, életútját is megosztotta velünk. Többen leírták már előttem, de én is csak megerősíteni tudom, hogy mennyire fontos hallania a generációnknak, hogy “ér elrontani”. 

Hamarosan pályakezdő gyógytornászként például rengeteg bizonytalanság van bennem, ezért jó meghallgatni, hogy mások hogyan startoltak és milyen nehézségeik akadtak.

Amit biztosan továbbviszek még a beszélgetésből, az az, ahogy a vállalkozásáról mesélt. Nem egy száraz vállalati előadást ültünk végig, mert Gazsi Zoli elérhetővé, megfoghatóvá tette valamennyi jelenlévő számára.  Saját tevékenységét a KórházSulihoz hasonlította, hogy mi is könnyebben tudjunk kapcsolódni. Az egyik legfontosabb tanulsága ennek, hogy értéket teremteni sokféleképpen lehet. Ami nekünk a KórházSulis önkénteskedés, az az Eisberg Kft-nek egy olyan termék forgalomba hozása, ami “színes, menő, de főleg egészséges”. Mert Zolinak fontos a transzparencia, nem akar senkit átverni a marketinggel. Ezt jólesett hallani. 

A beszélgetés alatt arra is rátért Zoli, hogy milyen sokrétű feladat jó vezetőnek lenni. Szimpatikus volt látni, mennyi energiát fektet abba, hogy a lehető legjobban teljesítsen ebben a munkakörben is és megfelelő atmoszférát teremtsen a munkatársai számára.

Összességében egy jó hangulatú, közvetlen és nagyon emberi előadást hallgathattunk meg. Örülök, hogy részt vehettem rajta és már várom a következőt. :)