Rólunk

Kép
A KórházSuli az a hely, ahol a tanulásnak és a közösségnek gyógyító ereje van. Magyarországon szeptemberben több ezer gyerek nem tudja elkezdeni a tanévet súlyos betegsége miatt. Pedig az iskola a közösség, a tudás, a barátságok helyszíne. A betegség az élet másik oldala, a fájdalom, a félelem, az elveszni látszó célok és az elszigetelődés. A KórházSuliban önkéntes középiskolások és egyetemisták szegődnek társul beteg társaik mellé, és egy személyre szabott, egyedi oktatási rendszerben házitanítójukká válnak   a gyógyulás akár évekig is eltartó időszakára. A közös tanulás örömével visznek újra célokat, aktivitást és társaságot az egyhangú mindennapokba. Ők maguk pedig komoly személyiségfejlődésen mennek keresztül mindeközben. Évente általában 150-200 diákkal tanulunk, 250 önkéntest képzünk, koordinálunk.   A tanulás mellett közösségi programokkal igyekszünk összekapcsolni programunk szereplőit. Táborozunk, közösen alkotunk és találkozókat szervezünk. „Olyan k

„Fantasztikus dolgokra vagyunk képesek, csak mernünk kell belevágni.” - Interjú Városi Zsófi önkéntesünkkel

Városi Zsófi 24 éves egyetemista, az ELTE TTK-n tanul biológia-matematika szakos tanárnak. Szereti a zenét, azon belül is a komolyzenét, játszik zongorán és ütős hangszereken is egy kicsit. Szereti a természetet, imád túrázni, a csillagokat nézni és csak úgy élvezni a napsütést, a madárcsicsergést. Két kutyája van, akikkel sok időt tölt együtt.


Mi az az öt szó, ami jellemez téged?
Játék, természet, kutya, felfedezés, mosoly.

Kedvenc motivációs idézeted?
A Toy Story 2-ből egy mondat: "Az életnek akkor van értelme, ha egy gyerek szeret minket."

Szerinted mi a legjobb az önkéntességben?
Önkénteskedni azért nagyon jó, mert ott mindenki önmagát adja. A jó önkéntesség titka is ez: légy önmagad és közben figyelj a körülötted lévőkre. Azt is szeretem benne, hogy amit közben, azok számomra nagy jelentőséggel bírnak. Lehete ez egy mosoly, egy köszönöm, egy élmény vagy valami hasonló dolog.

Megosztanád a legkedvesebb, közös élményedet a tanulópároddal?
A kedvenc élményem, amikor a szögmérést tanultuk Zoomon keresztül. Ő a munkafüzetében próbálta elvégezni a mérést a számára még csak újonnan megismert szögmérővel, én pedig ellenőrzésképpen a PDF-ben megnyitott képen. Önmagában a helyzet is elég vicces volt, mert még sohasem mértem szöget a számítógépem képernyőjén. Vártam, hogy a tanulópárom mit mér, ő pedig kis hezitálás után azt mondta, hogy nem tudja. Végül kiderült, hogy nem a szögméréssel volt a probléma, hanem a munkafüzet belső széléhez túl közel nyomtatták az ábrát és ezért nem fért oda az eszköz. Nevettünk rajta, és tovább léptünk a következő ábrára, hátha azzal nagyobb sikerrel járunk.

Miért ezt a történetet választottad?
Azért ez a történet áll közel a szívemhez, mert bár csak egy szögmérésről volt szó, akkor is rengeteg kihívásban volt részünk. Ott volt az online tér, PDF, munkafüzet oldala, szögmérők sem voltak egyformák, mi több újdonság volt a szögmérő használata is, ezáltal mindez egy közös élménnyé vált, ami színesítette az együtt töltött perceket.

Mire tanított, mit adott neked az önkéntesség és a KórházSuli?
Rengeteg élményt és nagyon sok szakmai tapasztalatot adott nekem a KórházSuli. Csodálatos érzés számomra, amikor a közös tanulás során látom, hogy amit átadtam, az megmarad, később visszaköszön. Ezek a pillanatok széppé teszik a mindennapjaimat. Tanárnak készülök, így a közös tanulások alatt szerzett tapasztalatok segítenek abban, hogy megismerjem, mik az erősségeim, a gyengeségeim, milyen tanítási forma, módszer az, amiben önazonos vagyok, és melyek azok a területek, amelyekben még fejlődnöm kell. A KórházSuli egy olyan közeget teremt számomra, ahol fejlődhetek, közben élményeket szerezhetek és segíthetek. Megtanított arra, hogy fantasztikus dolgokra vagyunk képesek, csak mernünk kell belevágni.


2021. november 19-én és 20-án várjuk a leendő önkénteseinket az online képzésünkre. További információkért keresd Facebook oldalunkat!